Mizgrauzis - bīstamākais meža kaitēklis, kas nodara milzīgus zaudējumus mežu saimniekiem!

Publicēts 05/09/2022

Kas ir mizgrauzis?

Mizgrauži ir tā nosaukti, jo tie vairojas koku iekšējā mizā, dzīvajos un mirušajos floēmas audos. Pieaugušas vaboles pārziemo meža pakaišos un inficētajos kokos, kad vides apstākļi nav labvēlīgi, lai vairotos. Pavasarī sākoties siltākam laikam (parasti maijā) mizgrauži sāk ceļot (var ceļot pat līdz 1km), meklējot novājinātus kokus. Kad koks ir atrasts, mizgrauzis urbjas cauri novājinātajai mizai, lai izveidotu tuneļus, kur var pāroties un dēt olas. Mizgrauži sevišķi bīstami ir ar to, ka atbrīvojot feromonus tiek piesaistīti lieli daudzumi citu mizgraužu, kā rezultātā tiek uzbrukts veseliem kokiem un tādejādi iznīcinot veselu koku mežaudzes lielās platībās. Ja laikapstākļi ir labvēlīgi (silts un sauss laiks), mizgrauzis divas līdz piecas nedēļas pēc koka inficēšanās var migrēt uz nākamo koku un atkārtot procesu. Pie labvēlīgiem apstākļiem var tikt radītas līdz trim paaudzēm mizgraužu. Kad kāpuri izšķiļas, tie barojas un sapinās zem mizas.

Mizgrauži sazinās savā starpā, izmantojot semio ķīmiskas vielas, savienojumus vai maisījumus, kas nes paziņojumus citiem sugas brāļiem. Daži elektro fizioloģiskie un uzvedības statistikas dati liecina, ka mizgrauži var sajust ne tikai ožas signālus tieši no citām mizvabolēm, bet arī dažus savienojumus no kokiem. Tiek uzskatīts, ka tos piesaista arī etanols, kas ir viens no mikrobu augšanas blakusproduktiem atmirušajos koksnes audos.

Ko darīt, ja Tavā mežā ir mizgrauzis!?

Kā cīnīties ar mizgrauzi?

Ja skatāmies tieši Latvijas kontekstā tad liela problēma ir bezatbildīga mežu apsaimniekošana, jo mizgrauža uzliesmojumu veicina nekoptas egļu audzes, kurās nav veikta savlaicīga jaunaudžu kopšana un nav veiktas kopšanas cirtes. Eglēm augot pārāk lielā biezībā viņas izstīdzē, kā rezultātā ir maza un vāja sakņu sistēma, kā rezultātā vēja ietekmē egles ir viegli bojāt, kas savukārt piesaista mizgrauzi. Ieteicams arī egles būtu stādīt mistraudzēs ar bērzu, jo šis sugas labi sadzīvo un veicina labākas mežaudzes veidošanos, bērzam aizsargājot egles vētru periodos.

Nākamais būtiskais faktors, kas ir veicinājis mizgrauža izplatību ir nesavlaicīga reaģēšana uz mizgrauža izplatību. Valstiskā līmenī bija jābūt izstrādātam plānam, kur tiek apsekotas mežaudzes un pamanot mizgrauža esamību tiek piemērotas atvieglota un paātrināta meža ciršana konkrētajā īpašumā vai reģionā. Jau 2017. Gadā bija skaidrs , ka dēļ mizgrauža invāzijas Eiropā (Eiropa no 2017-2022 gadam ir cietuši 25% no egļu audzēm), Latviju sagaida līdzīgs liktenis un bija jāizstrādā rīcības plāns, kas diemžēl netika izdarīts. Kā rāda Vācijas pieredze (40 miljoni m3 nozāģēti papildus dēļ mizgrauža) ir jārīkojas zibenīgi, jācērt slimie koki un līdz pat kilometram pa perimetru ap cietušo mežaudzi, lai ierobežoti mizgrauža izplatību.

Mizgrauzis - reāls apdraudējums, ka egļu mežaudzes var tikt iznīcinātas tuvākajos 10 gados visā Latvijā!

Kāda ir situācija Latvijā?

Šobrīd ir pēdējais mirklis, lai rīkotos, ir ar steigu jāapzina inficētās teritorijas, lai ir iespējams vēl šajā ziemā nocirst pēc iespējas vairāk bojātās un apkārtējas mežaudzes. Lai mizgrauža izplatīšanās pasākumi būtu efektīva, ciršanu jāveic tikai ziemā, kamēr mizgrauzis guļ, kā arī obligāti ir jāizved arī zari no izcirstajām mežaudzēm.

Lauku īpašumu konsultāciju centrs Zīles aicina visus izturēties pret mizgrauža invāziju atbildīgi un gudri apsaimniekot savus mežus, jo kaimiņa mežs ir blakus Tavam. Tikai savlaicīgi rīkojoties un kā atbildīgi saimnieki un biedri palīdzot viens otram, varam pasargāt savu un apkārtējo mežus no šīs mizgraužu invāzijas, lai dārgais egles zāģbaļķis nepārvēršas par malku!

Šī mājas lapa izmanto sīkdatnes, lai nodrošinātu jums kvalitatīvu un atbilstošu saturu.

Privātuma politika